SORTA-CLEAR ® SERIES


 

Описание на продукта

SORTAClear 40 е много добра течна прозрачна силиконова гума, която вулканизира на стайна температура без свиване. SORTAClear 40 има твърдост по Shore 40 A и се характеризира с изключителна здравина и якост на опън. Яснотата на гумата е особено полезна когато се правят модели посредством рязане. Материали като епоксид, полиестер или уретан при които е използвана SORTAClear 40 могат да бъдат отлети без използването на разделящ агент. Други материали, като восък или меки метали също могат да бъдат изливани от SORTAClear 40. SORTA-Clear 40 може да пигментира с добавянето на SILC Pig – силиконов пигмент

 

Приложение:

SORTAClear 40 е идеална за направата на прототипи, бижутерски стоки или други форми при направата на които, е много важна видимостта през формата..

 

Технически характеристики:

  SORTA-Clear 40
твърдост по ShoreA 40
съотношение на сместа по тегло 100A:10B
време за работа 60 мин
време за  втвърдяване 16 часа
Цвят кристално прозрачен
Визкозитет мПа
относително тегло 1,07 г/cм³
якост на опън Н/мм²
Линейно съсъхване незабележимо
гранично(пределно) натоварване 400%
Последваща издръжливост на опън Н/ мм²
модул 100% 90

 

Приготовление

Задържане на вулканизацията – Съхранявайте и употребявайте материалите на стайна температура от 23°С. Тези материали имат много малък срок на годност и поради тази причина трябва да се използват колкото се може по – скоро. Носете предпазни очила, дълги ръкави и гумени ръкавици, за да намалите риска. Спирането на вулканизацията на силиконова гума може да бъде спряно при определени обстоятелства, ако в или на формата е допуснато някакво замърсяване, което се отразява на разтегливоста на модела или пълна липса на вулканизация на модела. Ако имате колебания, ви препоръчваме да направите тест преди работа. Нанесете малко количество от гумата на незабележимо място на модела. Гумата не годна, ако е лепкава и не е вулканизирала след като определеното време за вулканизиране е минало.

Силиконите ще залепнат за пореста повърхност. SuperSeal  e  ниско вискозитетен сапун/вакса/,  използването на който няма да повреди модела и може да бъде отмит с топла вода. За да се предотврати нараняването на глина съдържаща сяра се препоръчва използването на акрилен спрей, който се пръска по повърхноста на модела. Формата трябва да бъде напълно суха.

Разделящия агент не е задължителен, но може да улесни отделянето на някой форми. Ease Release 800  (силиконово олио) и е идеален да се използва при направата на силиконови гуми.  Продуктите на Mann Ease Release може да намерите при нас. Ако смесвате силикон със силикон използвайте само Ease Release 200. Важно: За да сте сигурни че няма да повредите повърхността на формата внимателно нанесете разделящия агерт с мека четка по цялата повърхност на формата. Четкайте докато стане слоя като тънка мъгляво покритие и изчакайте 30 мин., за да може агента да изсъхне добре. Ако има някакви съмнения относно действието на разделящия агент препоръчваме малък тест преди работа.

 

Леене и втвърдяване

Трябва да използвате точна везна за да измерите част А и част В. Преди да започнете разбъркайте добре част В в нейната опаковка . След това изсипете част А и част В в съд за разбиване (100 част А : 10 част В по тегло) разбърквайте за не по малко от три минути като се уверите, че сместта е обърната няколко пъти от дъното до върха. След разбъркването на част А и В се препоръчва вакуумна дегазация  за пълното премахване на въздушните мехури. Вакуумирайте материала за 2 до 3 мин. Уверете се, че сте поставили не много голямо количество от материала във вакуумната машина. За най – добри резултати изсипете в отделен съд вашата течност, като това трябва да стане много внимателно в най – ниската точка на съда. Оставете гумата сама да се разлее по цялата форма. Изливането на течността трябва да става на не повече от 1,3 см.от най – високата точка на формата. Оставете отливката да вулканизира през ноща (поне 16 часа) на стайна температура от 23°С преди отделянето. Не вулканизирайте гумата при температура по ниска от 18°С. След вулканизиране продукта ще добие много бързо свойте физически и механични качества.

Времето за отделяне на формата може да бъде намалено с повишаване на температурата. След вулканизиране на стайна температура оставете гумата на 80°С за два часа и на 100°С за един час. Оставете отливката да изстине на стайна температура. Важно: Гумата ще потъмнее значително при излагането й на по висока температура.

Физическия живот на формата зависи от това как вие я използвате. С течение на времето изделието може да загуби гъвкавоста и да започне да лепне. Не е необходим разделящ агент, когато се изливат гипс или восък. Нанасянето на агент като Universal Mold Release или Ease Release 200 при отливане на полиуретан, полиестер и епоксидни смоли е гарант за по дългия живот на формата. Участието на абразивни материали във формата води до ерозия и разрушаването й, докато смесването й с неабразивни материали няма да повлияе по никакъв начин на нейния живот. Преди складиране отливката трябва да бъде добре измита и подсушена. Не складирайте две части една върху друга. Съхранявайте на сухо и прохладно място.