BRUSH-ON


ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА

Серията Brush-On на Smooth-On е тeчна гума с изключителна устойчивост, на триене, износване и скъсване. Поради съотношението за смесване в пропопорция 1:1 по обем, те са удобни за работа и лесни за нанасяне с четка или шпатула. Brush-On 40, 50, 60 се нанасят върху вертикални повърхности без стичане. Всеки от Brush-On серията ще възпроизведе всички детайли от оргиналния модел. Brush-On 40 е най-мекият от серията и поради голямата си гъвкавост е приложим за модели със сложни релефни изображения с дълбоки скрити канали. С Brush-On 40 може да се изработват матрици тип „ръкавица”. Brush-On 50, 60 притежават изключителна устойчивост на триене и скъсване и са идеални за отливане на циментови и твърди гипсови отливки, където е необходима по-малка еластичност. Продуктите в серията са съвместими. Например могат да се намажат  два слоя Brush-On 40 и след това да се затвърди с два слоя Brush-On 50, 60. Всички те са подходящи за репродукции, архитектурни реставрации, циментови отливки и др.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ

  Brush-On20-30 Brush-On40 Brush-On50 Brush-On60
Твърдост по Shore A Виж таблц.с умекотиел SО-Flex 40 50 60
съотношение на сместа по обем и тегло 1А:1В

80A:100B

1А:1В

80A:100B

1А:1В

80A:100B

1А:1В

80A:100B

време за работа 20 мин. 20 мин. 20 мин. 20 мин.
време за  откалъпване 16 часа 16 часа 16 часа 16 часа
Линейно съсъхване незабележимо незабележимо незабележимо незабележимо
цвят Кремаво бял Кремаво бял Кремаво бял Кремаво бял
визкозитет различен различен различен различен
Обемно тегло 1.17 г/см³ 1.46 г/см³ 1.46 г/см³ 1.46 г/см³
якост на опън 5.2 Н/мм 5.2 Н/мм 5.2 Н/мм  
макс. температура 80ºС 80ºС 80ºС 80ºС

 

Подготовка на модела

Някои материали трябва да бъдат запечатани…Материалите трябва да бъдат съхранявани и използвани на стайна температура/22оС/. Те също така имат и ограничена трайност. Носете предпазни очила, дълги ръкави и гумени ръкавици при работа, за да намалите риска от контакт с продукта. За да предпазите повърхноста на модела от залепване с гумата, модели направени от шуплести материали(гипс, бетон, дърво, камък и др.) трябва да бъдът запечатени с агент (SuperSeal)преди мазане или заливане с материала. SuperSeal е бързо съхнещо запечатващо средство без да нарушава повърхноста на предмета. Висококачествени глини съдържащи влага и сяра, модели направени от стъкло, метал, акрили, ПВЦ и други твърди пластмаси и глини без сяра изискват само агент, на който да му бъде позволено да изсъхне преди нанасянето на материала. Във всички случай запечатващият агент трябва да бъде нанесен и да му се позволи да изсъхне напълно преди да се нанесе отпускащият агент.

Нанесяне на отпускащият агент… Гумите са лепкави. Отпускащият агент  е необходим за подпомагане демоделирането(откалъпването). Може да използвате подходящ отпускащ антиадхезивен агент(Universal mold release) от Smooth-On. ~Важно: Нанесете отпускащият агент върху всички повърхности, които ще бъдат в контакт с гумата. За да усигурите цялостно покритие съвсем леко нанесете отпускащият агент с мека четка върху цялата повърхност на модела. Оставет го да изсъхне за около 15 мин.

 

Измерване и смесване

Измерване и смесване. Нужни са два съда. Първият ще бъде за измерване на еднакви количества от част А и част В, вторият трябва да е достатъчно голям, за да побере двата компонента и да може да се постигне добро смесване. Смесителните инструменти и съдовете трябва да са чисти и да бъдат направени от метал, стъкло или пластмаса. ~Важно: Материалите трябва да бъдат съхранявани и използвани на стайна температура/22оС/. Трайноста на тези продукти намалява значително след отварянето им. Бързото затваряне на капаците  и използването на XTREHD-IT сух газ ще удължи значително трайноста на неизползваният материал.

Смесване… Част В е паста с консистенция като крем на торта. Напълнете съда до горе с тази паста, така че да избегнете големи шупли. Изравнете  повърхноста и изчистете допълнителният материал. Изсипете пастата в по-голям съд за смесване по късно. След това напълнете същият съд догоре с част А(течност) и изсипете в големият съд. След това бъркайте непрекъснато 3 мин., така че да изтържете стените и дъното няколко пъти.

Нанасяне на гумата… Този продукт трябва да бъде нанесен на слоеве. Тези които се занимават с модели обикновено намират, че четири до шест нанасяния(слоя) (около 1 см.) е удобен и достатъчен за работа. Използвайте твърда четка. Първият слой трябва да бъде нанесен тънко(около 1мм) за да „хване” детайлите. Използвайте байцващи движения особено около гънките(вдлъбнатините) с цел да се избегне въздуха между модела и гумата. Следващите слоеве ще придадат здравина на калъпа. Оставете първият слой да засъхне за около 30-40 мин или докато стане лепкав преди да нанесате следващият слой. Повторете процедурата докато постигнете необходимата дебелина. Не позволявайте на гумата да засъхне напълно между слоевете, тъй като това може да доведе до разединяване на слоевете. Бележка: Въпреки, че не е необходимо добавянето на течен цветен пигмент So-Strong, малко количество от него ще вие от полза, за да отделите визуално отделните слоеве. Това ще ви позволи да нанесете слоя цялостно всеки път, както и да го нанасяте с еднаква дебелина.

 

Засъхване

 Засъхване…Позволете на калъпа да засъхне (поне 16 часа) на стайна температура(25 оС) преди да го отделите от модела. Не го оставяйте да засъхне при температура по- малка от 18оС. Допълнителнително втвърдяване след откалъпване може да се приложи при температура от 60 оС (за 4 – 6 часа). Това значително ще увеличи физическите му характеристики. Изработете подържащо легло за калъпа. Използване на калъпа… Отпускащият агент трябва да бъде нанесен върху  калъпа преди всяко отливане. Вида на отпускащият агент зависи от материала за отливане.

Съхранение и работа с калъпа…Напълно изсъхналите калъпи са твърди, издържливи и ще работят добре, ако се използват и съхраняват правилно. Физическият му живот зависи от това как го използвате(вида на материалите които отливате), честотата на използване и т.н. преди съхранение той трябва да бъде изчистен със съпунен разтвор и напълно подсушен. Калъпи състоящи се от две или повече части се съхраняват в сглобен вид. Трябва да се съхраняват на равна повърхност в хладно и сухо помещение. Не ги поставяйте един върху друг, не ги излагайте на влага и UV лъчи

 

Умекотен Brush-On 40 с SО-Flex умекотиел
  За постигане Шор А 25 За постигане Шор А 20
Пропорции По обем По тегло По обем По тегло
Brush-On 40 Част А 1 купа 80гр. 1 купа 80гр.
Brush-On 40 Част В 1 купа 100гр. 1 купа 100гр.
SО-Flex умекотиел 1/4 купа 25гр 1/2 купа 50гр