ECOFLEX ® SERIES


 

Описание на продукта

Ecoflex е много лесен за употреба адиативен силикон. Ecoflex се  смесва  1А:1В по обем или по тегло и вулканизира на стайна температура с почти незабележими мехури. Вулканизира също така и без разтегливост(свиване). Ниския вискозитет осигурява лесно разбъркване и леене. Вулканизиралата гума е много мека, здрава и силно разтеглива увеличаваща много пъти собствения си размер и възвръщаща отново първоначалната си форма без никакви изменения. Серията Ecoflex са воднисто бели и могат да бъдат оцветени с цветен пигмент Sil-Pig и така да се получи голямо разнообразие от цветни ефекти. За да се намали вискозитета на силиконовите продукти можете да добавите Silicone Thinner. За изменение на консистенцията на Ecoflex (за да може да се нанася с шпакла на форма) се използва THI-VEX. Ecoflex е продукт на базата на Dragon Skin и се предлага в четри варианта с различна  твърдост: Shore A – 5, Shore 00-10, 00-30 и 00-50. Поради това има възможност да се работи с тях над най –  разнообразни модели.

Времето за работа на Ecoflex 5 е една минута и ще се полимеризира след 5 мин.

 

Технически характеристики:

  Ecoflex 5 Ecoflex 00-50 Ecoflex 00-30 Ecoflex 00-10
твърдост по ShoreA 5 00-50 00-30 00-10
съотношение на сместа по тегло                           обем 1A:1B

1A:1B

1A:1B

1A:1B

1A:1B

1A:1B

1A:1B

1A:1B

време за работа 1 мин 18 мин 45 мин 30 мин
време за  втвърдяване 5 часа 3 часа 4 часа 4 часа
Цвят кристално прозрачен кристално прозрачен кристално прозрачен кристално прозрачен
Визкозитет 13 000 cps 8 000 cps 3 000 cps 14 000 cps
относително тегло 1,07 г/cм³ 1,07 г/cм³ 1,07 г/cм³ 1,04 г/cм³
якост на опън 2,41 Н/мм² 2,17 Н/мм² 1,38 Н/мм² 0,83 Н/мм²
Линейно съсъхване незабележимо незабележимо незабележимо незабележимо
гранично(пределно) натоварване 1000% 980% 900% 800%
Последваща издръжливост на опън Н/ мм² Н/ мм² Н/ мм² Н/ мм²

 

Приготовление

Използвайте  Ecoflex в проветрени помещения. Носете само винилови ръкавици, гумените ръкавици ще спрат вулканизацията на модела. Този продукт има много малък срок на годност и затова трябва да бъде употребен колкото е възможно по бързо. Да се съхранява на температура не повече от 22°С, съхранението на по висока температура ще намали времето за работа с продукта и неговата вулканизация.  Носете дълги ръкави, гумени ръкавици  и предпазни очила за добра сигурност. Полимеризирането на силиконова гума може да бъде спряно при определени обстоятелства, ако в или на формата е допуснато някакво замърсяване, което се отразява на разтегливоста на модела или пълна липса на вулканизация на модела. Ако имате колебания ви препоръчваме да направите тест преди работа. Нанесете малко количество от гумата на незабележимо място на модела. Спирането е настъпило,  ако гумата е лепкава и не е вулканизирала след като определеното време за вулканизиране е минало. За да предотвартите спирането на вулканизация, нанесете един – два слоя чист акрилен лак, това ще бъде напълно достатъчно за предотвратяването на процеса. Убедете се че формата е абсолютно суха преди нанасянето на гумата. Нанасяне на разделящ агент – разделящия агент не е задължителен, но може да улесни отделянето на някой форми. Ease Release 200 е идеален да се използва при направата на силиконови гуми.  Продуктите на Mann Ease Release може да намерите при нас.

Важно: За да сте сигурни че няма да повредите повърхността на формата внимателно нанесете разделящия агент с мека четка по цялата повърхност на формата. Четкайте докато стане слоя като тънка мъгляво покритие и изчакайте 30 мин., за да може агента да изсъхне добре. Ако има някакви съмнения относно действието на разделящия агент препоръчваме малък тест преди работа.

 

Леене и втвърдяване

Ecoflex 00-10, 00-30 и 00-50 могат да бъдат разбъркани на ръка . Изсипете съдържанието на пакета в съда и разбъркайте енергично за 3 мин. След доброто разбъркване на част А и част В е добре да се слажат във вакуум за 2 до 3 мин, за да се премахнат изцяло въздушните мехури. За най – добри резултати изсипете сместа в най – ниската точка на модела. Оставете гумата сама да се разлее и да покрие модела добре. Изливането на тънак слой ще спомогне за намаляването на въздушните мехури по формата. Излятата гума трябва да е покрила формата поне на 1,3 см дебелина. Thi-Vex може да бъде добавен към Ecoflex 00-30 & 00-50 по тегло. Препоръчителното добавено количество на Thi-Vex към Ecoflex 00-30 & 00-50 е 2% по тегло. Thi-Vex не е съвместим с Ecoflex 00-10. Алтернативно решение за по – добрата летливост на Ecoflex 00-10, 00-30 и 00-50  е добавянето на Cab-O-Sil. Силиконовата гума  вулканизира за 4 часа на стайна температура  22°С преди да я отделите. Пълното физическо състояние  достига след 24 часа на стайна температура. Не вулканизирайте гумата ако температурата е по малка от 18°С. Поставянета на гумата за един час на 121°С ще я вулканизира по – бързо.